Szexcsakra

Szexcsakra- szakrális csakra
Keresztcsonti, Szakrális vagy Szex/Nemi csakrának is hívják.
Elhelyezkedése: köldök és a farokcsont között félúton helyezkedik el (köldök alatt kb. 2 újnyira). Ez a csakra egy picit gyorsabban örvénylik, mint a vörös gyökércsakra.
Színe: ragyogó narancssárga
Tanulási feladata: Az odaadás, belebocsátkozás valamibe.
A gyökércsakra szintjén az „én” állt a középpontban, míg a második csakra szintjén az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak.
A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése.
Ha ez a csakra jól működik, akkor elősegíti azt, hogy szexuális és testi örömöt kapjunk, illetve adjunk át. Amennyiben a testeddel kapcsolatban aggodalmaid vannak vagy stresszes vagy, akkor ez a csakra zsugorodni kezd, és szennyezetté válik. Emiatt fáradtságot és csüggedtséget érezhetünk. Viszont ha túl sokat foglalkozunk a testünkkel, akkor túlméreteződik a csakra és szintén szennyezetté válik.
A szexcsakra, mint a víz elem kifejeződése, arra tanít bennünket, hogy a pénz áramlani szeret, nem pedig megakadni.
Blokk a szexcsakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.
Pozitív megerősítések: Közeledem másokhoz. Kinyilvánítom szükségleteimet.
Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is!
A szexcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:
Bélgörcsök: Felfúvódáshoz és székrekedéshez vezetnek. Gyakran egy nem kívánt függőség következménye. Kapcsolaton belül az elnyomott neheztelés okozhat bélgörcsöket. A bélgörcs testi szinten fejezi ki a kapcsolat görcsét. A bűzös gázok távolságot teremtenek.
Felfúvódás: Arra utalhat, hogy az érintett érzelmileg erjed, forrong. Sokszor egy ki nem mondott kapcsolati konfliktusról van szó. Ha tisztázza a kapcsolatát és félelem nélkül kifejezi szükségleteit, sok esetben megszűnik a felfúvódás.
Hereproblémák: A férfi szexualitástól való félelmére utal. A szexuális szükségletek és azok őszinte kifejezése a fontos, melyet a partnerrel együtt őszintén meg kell beszélni. Fontos hogy a nő szeretettel és megértéssel hallgassa végig a férfit és közösen jussanak olyan kompromisszumokra, ami mindkét fél számára elfogadható.
Hízás: Az altesten felgyülemlő zsírpárnák védőpáncélt képeznek, amely a szexualitás elleni, többnyire tudattalan védekezést jelent. Ebben az esetben is a szexualitás iránti saját igény és a gyöngédség iránti szükségleten érdemes meditálni.
Méhmióma: Jelentheti azt is, hogy a belső gyermeket kell táplálni. A szexualitásnak csak akkor lehet örülni, és energiáit alkotóan átalakítani, ha a belső gyermek már él.
Méhproblémák: Az érintett gyakran tudattalanul vágyik gyermekre vagy fél saját termékenységétől. Mindkét ok gátolja a szexcsakra energiáinak áramlását.
Petefészekciszta: A be nem gyógyult érzelmi sérülések visszatartják a női energiákat, s így az életerőt is. A sérelmek feldolgozása, elengedése, önmagunk és a párunknak való megbocsátás által újra megindul az egészséges energiaáramlás.
Általános tanácsok a szexcsakra harmonizálásához:
A kapcsolati problémákat nyíltan beszéld meg a társaddal, és lehetőség szerint közösen oldjátok meg.
Egyértelműen jelöld ki a határaidat.
Meditálj a női és férfi oldalról
Viselj narancsszínű alsóneműt
Ha túl aktív a szexcsakra:
Végezz rendszeresen a csakrához tartozó meditációs és légzőgyakorlatokat.
Sportolj.
Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.
Ha túl passzív a szexcsakra:
Végezz rendszeresen a csakrához tartozó testgyakorlatokat.
Vegyél részt pszichoterápián, vagy jelentkezz egy önsegítő/önismereti csoportba.