Napfonat csakra

Köldök-, Hasi és Napfonat csakrának is nevezik

Elhelyezkedése: köldök tájékán, a köldök mögött.
Színe: ragyogó citromsárga. Ez a csakra gyorsabban forog, mint a gyökér és szexcsakra.
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása, az alázat megtanulása. E csakra szintjén az a veszély fenyegeti az embert, hogy a szenvedélyei áldozata lesz, ha elöntik az érzések. A köldökcsakra szintjén szembesülünk árnyékunkkal, a jó és a rossz, a hatalom és az alávetettség érzéseivel.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől nagyon sokan félnek. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Aki meg akarja valósítani önmagát és elképzeléseit, annak erősíteni kell a köldökcsakráját, de nem szabad túlzásba esni, mert felborul az egyensúly, és nem azt érjük el, amit szeretnénk! Nem szabad elhanyagolni a többi csakrát sem. Az az egészséges, ha mindegyik csakránk egyforma nagyságú és szép tiszta, élénk színű!
A köldökcsakrához a mozgás, a változás fogalma társul. Önmagunk átalakítása, erővel, akarattal rendelkező lénnyé. Ha ezzel a csakrával foglalkozunk, az segít a különbségek áthidalásában és a teljesség elérésében a személyiség szintjén. Nem szabad engednünk, hogy az elme (ego) elnyomja bennünk a szivet, vagy a logikát képviselő bal agyfélteke eluralkodjon az intuíciót és kreativitást jelentő jobb félteke fölött. A köldökcsakra ereje gondoskodik arról, hogy fönntartsuk kapcsolatunkat az egész emberiséggel, ám mégis individuumok, egyedi lények maradhassunk.
Megfelelő működés esetén: boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük, helyesen cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk.
Blokk a napfonat csakrában: túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.
A napfonat csakrára a következő gondolatok, érzések vannak hatással:
Erő: erős emberré válástól való félelem vagy vágy. Hatalommal bíró embertől való félelem. Hatalommal kapcsolatos megszállottság. Olyan jelenbeli vagy múltbéli élmények, melyekben úgy érezted, hogy egy másik embernek hatalma van feletted.
Kontroll: attól való felelem, hogy más kontrollál minket, az irányítás elvesztésétől való félelem. Magad, helyzetek, mások feletti kontrol megszerzése. Olyan jelenlegi vagy múltbéli élmények, melyekben kontrollálva vagy kontrollvesztettnek érezted magad.
A köldökcsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:
E csakrához olyan betegségek tartoznak, amelyek aggodalomra, félelmekre, szorongásra és elnyomott agresszióra vezethetők vissza. Ez a csakra gyakran azért zárt, mert az illető fél saját erejétől. A köldökcsakra zártságát gyakran a felületes légzés is mutatja. Ilyenkor a hasi szervek, különösen az emésztőszervek nem kapnak elegendő életenergiát (ez hosszú távon mérgezéshez vezet). A tudatos mély légzés megnyitja a köldökcsakrát.
Testi síkon az emésztés tartozik a köldökcsakrához.
Ha valamit nem veszünk észre, vagy nem akarjuk meglátni, annak gyakran a köldökcsakrához van köze. A rövidlátó csak a közel lévő dolgokat emészti meg, a távollátó pedig a messze lévőket.
Cukorbetegség: A cukorbetegek nagyon erősen kontrollálják és elnyomják érzéseik kifejezését. Igényled a szeretetet, de nem tudod feldolgozni
Epepanaszok: Elnyomott bánatra, keserűségre, dühre és agresszióra vezethetők vissza, amit fel kell oldani.
Gyomorégés: Ilyenkor feljön valami, amit még meg kell emészteni. Ebben az esetben a lelki problémák nem dolgozódtak fel, valami savanyú feltör alulról a tudattalanból.
Hízás a hasra: A nagy pocak azt szimbolizálja, hogy az illető védeni szeretné köldökcsakráját. A csakra bezáródik, ha egy zsírpárnával veszik körbe. A zsírréteget legtöbbször a meg nem emésztett érzések hozzák létre. Az érintett bánatában és agressziója miatt eszik és iszik túl sokat.
Májbetegségek: A rossz kedvvel függnek össze. Elsősorban elnyomott düh. Minden fel nem oldott negatív érzés a májat mérgezi.
A köldökcsakrához tartozó valamennyi lelki probléma az agresszió nem megfelelő kezelésével függ össze. Az agressziót nem elnyomni kell, hanem megfelelő módon kifejezni.
Általános tanácsok a köldökcsakra harmonizálásához:
Nézz szembe saját árnyék oldaladdal, pl. álmaid feldolgozása révén.
Fejezd ki agressziódat játékosan vagy sport által (küzdősport).
Hordj meleg, sárga tónusú alsóneműt és használj hasonló színű ágyneműt.
Ha túl aktív a köldökcsakra:
Foglalkozz árnyék oldaladdal, esetleg vegyél részt egy pszichoterápián.
Sportolj.
Ha túl passzív a köldökcsakra:
Foglalkozz valamely küzdősporttal.
Edzz megvalósító erőidet és képességeidet.