Torok csakra

Elhelyezkedése: az ádámcsutka területén található
Színe: égszínkék
Tanulási feladata: Az őszinte kommunikáció, igazmondás.
A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak. A torokcsakra zavarával küszködőknek pontosan ez megy nehezen.
A kommunikációval, önkifejezéssel és a hangban megnyilvánuló kreativitással áll kapcsolatban. Nem hétköznapi cseverészésről van szó, hanem céltudatos gondolkodásról és beszédről, a személyes önkifejezésről, amely nem mentes a felelősségérzettől sem. A hangon kívül a hallás is ehhez a csakrához kapcsolódik. Nemcsak a szavakat kell meghallanunk, hanem a mögöttük rejlő üzenetet is. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk magunkat és másokat, amihez csendre van szükségünk. Megtanulhatunk hallgatni belső hangunkra, de ehhez először nyugalmat kell elérnünk, le kell állítanunk belső monológunkat.
A kommunikációtól való félelem összezsugorítja a torokcsakrát, és gyakran fizikai kényelmetlenségeket hoz létre azon a területen. A kommunikációval kapcsolatos rögeszmék gyakran túlingerlik a torokcsakrát, és ennek következtében kiegyensúlyozatlanná és arányaiban túl naggyá válik.
A torokcsakra problémái gyakran abból adódnak, hogy olyan érzelmeket nyomunk el magunkban, melyek kiabálásra, zokogásra, sírásra vagy dühöngésre ösztönöznének minket. Az elnyomott érzések elzárják a torokcsakra energiaáramlását.
A torokcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:
Asztma: Az asztmás betegek gyakran gondolják, hogy nincs elég terük az önkifejezésre, vagy nem értik meg őket. Az asztmarohamokkal felhívják magukra a figyelmet és így próbálnak meg kommunikálni környezetükkel.
Bronchitis: Dohányosoknál gyakori. Sokan azért dohányoznak, hogy elnyomják a beszédet. Másik lehetséges ok, hogy az illető ki akarja mondani a véleményét de nem meri, ezért köhögésbe menekül.
Fülproblémák: Szinte mindig arra utalnak, hogy nem hallgatunk sem belső, sem mások véleményére. A fül a hallás és az egyensúly szerve.
Megfázás: A köhögéssel és náthával együtt járó megfázás arra utal, hogy az illető kiürült, túl sokat adott magából. A megfázás nyugalomra kényszerít, ezért használjuk ki ezt a betegséget arra, hogy kipihenjük magunkat, és semmit se csináljunk.
Nyelvproblémák: Azok, akik gyakran harapnak a nyelvükbe, vagy más módon sértik meg, sokszor túl szégyenlősek, vagy gyávák bizonyos dolgokról beszélni. A torokcsakra tanulási feladta, az őszinte és nyílt kommunikáció, nekik még nehezen megy.
Pajzsmirigyproblémák: Az alulműködés a változásokkal szembeni lustaságunkat, ellenállásunkat jelzi. A túlműködés arra utal, hogy egyszerre akarunk túl sok mindent tenni, és nem tudjuk kiválasztani a valóban megfelelő kifejezési módot.
Rekedtség: A beteg elveszti a hangját, mivel valamit nem tud kifejezni. Ilyenkor a belső hangra kell hallgatnia. A rekedtség arra utal, hogy a torokcsakrán keresztül túl sok energiát adtunk le, és keveset hallgattunk.
Általános tanácsok a torokcsakra harmonizálásához:
Énekelj, olvass hangosan és mesélj másoknak
Fejezd ki érzéseidet
Vezess naplót
Hordj gyakran világoskék ruhát, vagy aludj ilyen színű ágyneműben
Ha túl aktív a torokcsakra:
Hallgass, és esetleg böjtölj
Tanulj meg meghallgatni másokat
Ha túl passzív a torokcsakra:
Írj levelet azoknak, akiknek valamit elszeretnél mondani, és azoknak, akiknek a véleményével nem értesz egyet. (Ezeket a leveleket, nem kell elküldened, hanem rituálisan elégetheted)
Pozitív megerősítés: Hitelesen fejezem ki magam. Őszintén fejezem ki magam.