Gyökér csakra

Elhelyezkedése: farokcsont és a keresztcsont, tehát a gerincoszlop alsó vége. Ez a csakra örvénylik a leglassabban.
Színe: ragyogó rubinvörös, tűzpiros, ha szennyezett, akkor sötétpiros.
Tanulási feladata: leföldelés, aktivitás, testtudat,
Az első csakra fő feladata a leföldelés. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit. Saját testünk szeretete a feltétele annak, hogy szeretni tudjuk a másik ember testét is. Nagyon fontos, hogy „gyökeret” tudjunk ereszteni.
A gyökércsakra a fizikai biztonságérzettel, bizalommal áll kapcsolatban. A biztonság, túlélés, pénz, otthon, a munkánkkal teremthető létbiztonság kérdései, tudatalatt megbúvó félelmeink, szorongásaink kapcsolhatók ehhez a csakrához. Az ezekhez a témákhoz kapcsolódó félelmek – hogy fizikai szükségleteid kielégítődnek-e – összezsugorítja a gyökércsakrát, sötétté és szennyezetté téve azt. Valósággal elfojtódik, amikor a gondolatok állandóan a pénz, a karrier és a vagyon körül forognak, így egy állandó hiányérzet jelentkezik. Egy elzáródott gyökércsakra általában önmagát beteljesítő jóslatként vonza a pénzügyi gondokat.
A gyökércsakra egészsége érdekében fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt az aktivitás és a passzivitás között. Ha ez a központ állandóan túl aktív, akkor elvonja a az energiát a létfontosságú szervekből, így azok működése kárt szenved. Ha viszont túl ritkán aktivizáljuk ezt a csakránkat akkor energiahiány lép fel, a test többi része nem kap elég életerőt. Az első csakra az egész csakrarendszer legfőbb energiaellátója, azt is mondhatjuk ez a test erőműve. Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját egészséges áramlásba tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozogni és rendszeresen meg kell tisztítani az egész életünket. A böjt és a szauna nagyon sokat tud segíteni a test mérgektől való megtisztításában. Viszont nem csak a testünknek van szüksége tisztításra, hanem a közvetlen környezetünknek is. Évente egyszer lomtalanítást kellene rendezni és elengedni azokat a fizikai dolgokat, amikre már nincs szükség. Ezáltal mind testileg mind lelkileg megkönnyebbülünk, felszabadulunk.
A gyökércsakra zavaraira visszavezethető néhány fizikai betegség, probléma:
Hasmenés: Mindig a félelem vagy a bizonytalanság tünete, ha nem külső mérgezésről van szó. Az illető nem képes elengedni.
Fogínygyulladás: Gyakran az ősbizalom hiánya okozza. A fogínygyulladást okozhatja a C-vitamin hiánya is.
Hátproblémák: Egyenesség és tartásproblémák. Mennyire biztosan viselkedünk és járunk az életben? A bűntudat is okozhat hátfájdalmakat, hisz tonnányi bűnt hordozhat a hátán az érintett. Ezt a bűntudatot főként a gyökércsakrához tartozó meditációkkal oldhatjuk fel.
Hideg végtagok: Az életenergia túl gyengén áramlik az érintett területen. Gyakorlatokkal kell aktiválni a gyökércsakrát, hogy az alvó energiát felébresszük.
Lábfej: A lábfejjel kapcsolatos valamennyi probléma, földelési problémára utal. El kell gondolkozni azon a kérdésen, hogy, hogyan is birkózom meg a hétköznapokkal?
Székrekedés: Állandó stresszre utal. Az elengedéstől való félelem váltja ki.
Vesekő: sokáig fennálló stressz váltja ki. Aki nem tud elengedni, az megkeményedik, ez a vesekövek fájdalmas üzenete. Mindenfajta megkeményedés és megkövesedés a gyökércsakrával függ össze.
Ha túl aktív a gyökércsakra:
Állj meg a mindennapi rohanásban és gondolkodj el.
Kérdezd meg magadtól, hogy mi az életed értelme és melyik a lehetséges legjobb út számodra.
Szüntesd meg versengő magatartásodat.
Szabadidődben foglalkozz olyan leföldelő tevékenységgel, mint pl. kertészkedés, fazekasság, főzés, és tartózkodj sokat a természetben.
Szaunázz rendszeresen
Ha túl passzív a gyökércsakra:
Hordj vörös vagy földszínű ruhákat.
Mindennap egy meghatározott időre tedd ki magad pozitív stressznek.
Rendszeresen sportolj, mozogj.
Pozitív megerősítések: Mindkét lábbal a földön állok. Szükségleteim kielégítettek.