Szívcsakra

Elhelyezkedése: A mellkas közepén, a szív magasságában. Ez a csakra középgyors sebességgel örvénylik.
Színe: ragyogó zöld/rózsaszín
Tanulási feladata: Adás és elfogadás, szolgálat, együttérzés, megbocsátás.
Valójában minden szinten ki kell egyenlítenünk az adást és az elfogadást, és meg kell tanulnunk, hogy a dolgokhoz nem szabad görcsösen ragaszkodnunk, de az se helyes, ha mindent kiengedünk a kezünkből.
A szívcsakra az anyag és a szellem világa közötti híd. Hozzá kapcsolódik az együttérző és a feltétel nélküli szeretet, melynek jegyében elfogadunk másokat és feltételezzük róluk, hogy igyekeznek a tőlük telhető legjobbat adni. De önmagunk teljes elfogadása is a szívcsakrával kezdődik. A szívcsakra az a központ, amelyen keresztül szerethetünk. Minél nyitottabbá válik ez a központ, annál nagyobb lesz a képességünk, hogy önzetlenül szeressünk, ez az élet folytonosan táguló köre.
A szeretet adásától vagy a szereteten való részesüléstől való bármely jellegű félelem zsugorítja, és szennyezetté teszi a szívcsakrát, a kapcsolati függőségek és rögeszmék megnagyítják és eltömítik azt. A nem tiszta szívcsakra megakadályozza azt, hogy az egyén megtapasztalja az igazi szeretet hatalmas áldását.
A szeretet minden erőnk forrása, ha blokkoljuk a szeretetet, akkor mindent blokkolunk.
A szívcsakra központi szerepet tölt be az intuíciók vagy a tisztánérzékelés fejlesztésében. Minél jobban megtisztítjuk és megnyitjuk, annál intenzívebb és pontosabb lesz a tisztánérzékelésünk. A nyitott szívcsakra sok olyan információt meghall, amit mások nem. A szívcsakra rögtön megérzi, hogy a másik ember hangjában van-e szeretet, vagyis nyitott-e a másik szívcsakrája. Csak annak meggyőző a hangja, aki a szívéből beszél.
Korszakunkban sok olyanbetegség van, ami összefügg a szívcsakrával. Ide tartoznak pl. az allergiák és az immungyengeségek.
A szívcsakránkkal döntjük el, hogy mit fogadunk el és mit nem. A zárt szívcsakra megmutatkozik a hajlott testtartásban is. Ekkor szűkül a szívcsakra területe és az energiák nem tudnak megfelelően áramlani. Ilyenkor fontos, hogy olyan gyakran hajlítsuk hátra a gerincet, amilyen gyakran csak lehet. Ezt nem elég néhányszor elvégezni, hanem szokássá kell tenni. (olvassunk pl. hason fekve, könyökölve)
A szívcsakra zavaraira visszavezethető néhány betegség, probléma:
Autoimmun betegség: A beteg szimbolikusan és fizikailag is önmaga ellen harcol. Emögött, mártír viselkedés, a saját szükségletek megtagadása áll. Az ilyen típusú betegségeknél különösen figyelni kell arra, hogy a beteg megélje szükségleteit.
Immungyengeség: Szimbolikusan azt a vágyat fejezi ki, hogy az érintett nem akar különbséget tenni barát és ellenség, ismerős és ismeretlen között. Mivel a beteg testi síkon nem tesz különbséget jó és rossz között, nem is védekezik, így eljut a hőn áhított nyitottsághoz. De ez a fajta nyitottság halálos is lehet, ahogy azt az AIDS is mutatja.
Szívpanaszok: Legtöbbször az az oka, hogy nem hallgatunk a szívünkre, mintha szívtelenül élnénk. Ez gyakran merev nézetekben és fezültségben nyilvánul meg. A szívpanaszok a belső melegség hiányára utalnak. Ez azt jelenti, hogy az érintettnek nincsenek szeretetteljes érzései.
Vérkeringési problémák: Azzal függ össze, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni. Engedjük-e vérünket szabadon áramlani? Engedjük-e a szeretetet/szerelmet szabadon áramlani?
A szív jelképezi az anyát az emberi testben, és a szívcsakra minden problémája arra késztet bennünket, hogy gondoljuk át alaposan az anyánkkal való kapcsolatunkat. Aki szívinfarktusra hajlamos, az hordjon magán zöld turmalint, amely védi a szívét.
A szívcsakrához tartozó lelki problémák elsősorban azzal függnek össze, hogy mennyire vagyunk képesek önzetlen szeretetet adni és elfogadni. A válasz megmutatkozik azokban a formákban, melyekkel a szeretet ellen védekezünk: a megkeseredettségben, az egoizmusban és a keménységben, amelyet mások és önmagunk ellen egyaránt kifejezünk.
Általános tanácsok a szívcsakra harmonizálásához:
Szeresd embertársaidat, a Földet, a körülötted lévő élőlényeket, de saját magad is.
Minden nap tegyél valami jót másoknak (pl. egy őszinte mosoly) és önmagadnak is.
Viselj gyakran zöld ruhát, vagy aludj zöld színű ágyneműben.
Tegyél rózsakvarcot a párnád vagy az ágyad alá.
Bocsáss meg másoknak és önmagadnak, amitől megtisztul a szíved.
Ha túl aktív a szívcsakra:
Rendszeresen végezz légző- és meditációs gyakorlatokat.
Nyugodt állapotban kérdőjelezd meg szükségleteid (valójában szükségem van-e az adott dologra?), esetleg vezess naplót.
Foglalkozz sokat egyedül érzéseiddel és szükségleteiddel.
Ha túl passzív a szívcsakra:
Olvass romantikus irodalmat.
Engedd meg magadnak, hogy szerelmes légy.
Végezz rendszeresen légzőgyakorlatokat.
Pozitív megerősítés: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.